Nousu ja Kelan toimihenkilöt yhdistyivät

Puheenjohtajat lupaavat synergiaetuja: ”Kaikki vanha hyvä säilyy ja saamme uusia mahdollisuuksia”

Nousu ja Kelan toimihenkilöt ovat muodostaneet Ammattiliitto Unio ry:n. Asiasta päätettiin Helsingissä 28 marraskuuta. Uudella liitolla on noin 9 000 jäsentä.

Nousun puheenjohtaja Kari Ahola sanoo, että uusi liitto tarkoittaa jäsenille parempaa edunvalvontaa ja parempia palveluita.
– Kaikki vanha hyvä säilyy ja saamme uusia mahdollisuuksia. Käytännössä jäsenten arkeen mikään käytännön asia ei tulle juuri muuttumaan, hän toteaa.
Kelan toimihenkilöiden puheenjohtaja Heli Martinmäki tähdentää, että siirto uuteen liittoon on tarkoitus tehdä mahdollisimman jouhevaksi:
– Jäsenten ei itse tarvitse tehdä mitään, hän sanoo.

Tähtäimessä pitkäjänteistä, uudenlaista toimintaa

Uuden liiton perustaminen alkoi puheenjohtajien välisenä keskusteluna. Martinmäen mukaan tarkoituksena on valmistella liitto, jolla on pitkäjänteistä toimintaa.
– Kun alkuhässäkkä saadaan hoidettua, panostamme moderneihin tapoihin tehdä ammattiyhdistystyötä, hän sanoo.
Jäsenille olisi tarkoitus tarjota muun muassa erilaisia koulutuksia.
Ahola kuvaa uutta liittoa parhaaksi mahdolliseksi yhdistelmäksi kummallekin organisaatiolle pysyen STTK:n keskusjärjestökentässä.
– Pystymme luomaan kustannuksiltaan edullisen, houkuttelevan kokonaisuuden, jolla on edullinen jäsenmaksu ja korkea jäsenmaksupalaute yhdistyksille, hän sanoo.

Taustalla perusteellinen kartoitustyö

Nousussa uuden liiton mahdollisuutta alettiin selvittää jo vuoden 2017 puolella. Aholan mukaan erilaisten liittoliittoumamahdollisuuksien arviointi ja mahdollisesti siitä seuraavat toimenpiteet olivat osana Nousun 2018 toimintasuunnitelmaa.
– Kartoitimme erilaisia mahdollisuuksia toimeksiannon mukaisesti ja päädyimme kombinaatioon, jossa Kelan toimihenkilöt ja Nousu muodostaisivat yhteisen uuden ammattiliiton, jossa molemmat yhdistykset olisivat jäseniä, hän sanoo.
Kelan toimihenkilöiden kohdalla tarve uuteen järjestelyyn tuli eteen kun Palkansaajajärjestö Pardia päätti yhdistyä Prohon.
Martinmäen mukaan Kelan toimihenkilöillä ja Nousulla on historiaa ja synergiaetuja muodostaa uusi liitto yhdessä.
– Meillä on samantyyliset haasteet työelämässä. Tavallisen jäsenen näkökulmasta pystytään tarjoamaan kattavammat edut, kohtuullinen vakuutuspaketti ja osaavaa työsuhdevalvontaa, hän sanoo.